UK
UK

Judith van Mourik

De interieurarchitect van ons landgoed is Judith van Mourik. Zij maakte het ontwerp voor het Hoofdhuis (het hotel en Restaurant Voltaire), het Koetshuis en recent voor Bistro LOF.

Judith van Mourik begon haar carrière in de mode. Na de modeacademie AMFI in Amsterdam runde ze haar eigen stylingbureau. Ze produceerde shoots voor magazines en commercials en werkte als contributing editor voor diverse bladen. Na tien jaar was het tijd voor een volgende stap. In 2012 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en kreeg de titel interieurarchitect. “Ik ben daar nog steeds zo trots op. De combinatie van mijn styling achtergrond en het kunnen maken van een treffende doorvertaling naar een ruimtelijk ontwerp blijkt heel waardevol.”

Het ontwerp voor Parc Broekhuizen baseerde ze op de plek en historie van het landgoed. Met een grote liefde voor karakteristieke, monumentale panden en hospitality was Judith de perfecte designer om het concept van Parc Broekhuizen in te vullen. “From scratch beginnen met het ontwerp van een pand met zo’n duidelijke historische identiteit is iets wat ik heel graag doe. Ik hou ervan originele elementen te benadrukken en tegelijkertijd een vernieuwend beeld te creëren. Als interieurarchitect mag je dingen maken waarvan je hoopt dat ze iconisch worden. Vooral voor een hotel of restaurant geeft het de mogelijkheid om mensen iets bijzonders te laten beleven.” Een voorbeeld is de brede trap in de hal van het hoofdhuis: voor de klassieke, eikenhouten trap ontwikkelde Judith een dégradé loper. Excentriek maar stijlvol, een perfect match die wordt gezien als haar signature. Het iconische kleurverloop is ook terug te zien in de entreedeuren en het logo van Parc Broekhuizen.

Originele lambriseringen, schouwen en sierlijsten werden als contrast verrijkt met een combinatie van fluweel, messing en marmer. De items in het interieur zijn grotendeels custom made. “De natuur van de Utrechtse Heuvelrug an sich is al prachtig. Daar doemt dan ineens dit sprookjesachtige landgoed op. Er is zoveel om je over te verwonderen, dat sentiment geeft het interieur ook. Restaurant Voltaire is outgoing, flamboyant, sexy, los. Voor een sterrenkeuken vrij vernieuwend. De serre (trouw- en vergaderzaal) is juist weer ingetogen, met veel aandacht voor de natuur. De blauwe schilderijzaal heeft een meer bold karakter. Een ode aan de ridders, die ook op een levendige en humoristische manier terugkomen in de huisstijl van het hotel.”

Het ontwerp van Judith van Mourik voor Parc Broekhuizen werd in 2018 bekroond met de internationale Leading Design Award in Athene. In het juryrapport werden haar respect voor het historische karakter van het landgoed en het moderne elan dat zij daaraan gaf geroemd. In 2017 won het ontwerp bovendien de nationale Entree Award voor Best Hotel Design.

Style
De stijl van Judith kenmerkt zich als frivool, elegant, contrastrijk, kleurrijk (zowel in kleurgebruik als in materialen en het toevoegen van excentrieke details) en met een creatief spanningsveld tussen klassiek en nieuw.

Bistro LOF
Als aanvulling op het culinaire Landgoed Parc Broekhuizen en Restaurant Voltaire, was een innige wens het openen van een tweede restaurant. De afgelopen jaren werd de monumentale boerderij naast de Orangerie door Judith van Mourik getransformeerd tot adembenemend restaurant: Bistro LOF.

De LOF-boerderij doet aan als een plaatje uit de 16e eeuw. Omgeven door groen, warmte en authenticiteit. In nauwe samenspraak tussen chef Ewout, General Manager Anita Bos en Judith werd de boerderij grondig aangepakt. “De sfeer sluit naadloos aan bij het fantastische gebouw, de stijl is heel oorspronkelijk. ‘Inspired by Nature’ was het uitgangspunt. Ik heb voornamelijk gewerkt met natuurlijke materialen zoals leem, leer en heel veel hout. Het geheel geeft een warme, Wabi Sabi sfeer. Veel is nieuw, maar toch voelt het vertrouwd. Alsof het er altijd al heeft gezeten.”

The best of both worlds
Het interieur geeft nieuw leven en modern elan aan de boerderij, waar vroeger dieren werden gehouden en gewassen werden geteeld voor de eigenaar, zijn familie en staf. Judith bewaarde waar mogelijk robuuste, karakteristieke elementen. Een indrukwekkend geheel in de blend met meer serene en sophisticated, 21e eeuwse details. Het kleurenpalet grenst aan bruin. “De hoeveelheid bruintinten herinnert aan vroeger, maar is tegelijkertijd modern. De betonnen vloer is bijvoorbeeld donkerbruin in plaats van het originele grijs. En ik combineerde het bruin van het leem van de muren met zacht bruin leer en een vleugje roze in de banken.” De houten spanten, 300 jaar oude gemetselde wanden en de zes meter hoge schouw bleven bewaard. De schouw vormt nu de entree. Als eigentijdse tegenhanger ontwierp Judith er tegenover een stalen trap waarin een verfijnd bladpatroon werd gelaserd, geïnspireerd op planten die in het restaurant staan. Het Belgisch hardsteen in de boerderij komt terug op de pass in de keuken. De keuken sluit naadloos aan op het restaurant. Met veel gebruik van hout, koperen panelen en een hoofdrol voor de Beech oven, die het geheel nog cosier maakt. Los van enkele vintage stukken zijn nagenoeg alle meubels maatwerk. Hiervoor werd onder andere gebruik gemaakt van bomen uit het omliggende bos. Het brengt het geheel naar een next level.

Bij LOF kom je voor een lunch die nooit meer eindigt, een onderbreking van een fiets- of wandeltocht, een borrel bij zonsondergang op het terras, een avond intiem tafelen met je geliefde of juist met een groep in de keuken, in het hart van het restaurant. Chef Ewout en zijn team kunnen alles vertellen over de cuisine van LOF, de waanzinnige moestuin en het bijzondere ontwerp van de keuken die Ewout samen met Judith heeft vormgegeven.

http://www.judithvanmourik.nl

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste gebruikerservaring heeft.
T.+31 343-745858 Boek nu