UK
UK

 

EXPOSITIE “MEMORIES OF TOMORROW”

De vormgegeven verlangens van Atolty

Atolty over de tentoonstelling ‘Memories Of Tomorrow’ in het Koetshuis van Parc Broekhuizen:

“In het Koetshuis van Parc Broekhuizen in Leersum heb ik een soort ‘wunderwall’ mogen inrichten met mijn recente werk. Het is een muur geworden met daarop allerlei schilderijen die ik heel impulsief heb gemaakt om de verschillende gevoelens uit te drukken ten tijde van de langdurige Corona-periode, een wonderlijke muur dus. Ik put mijn inspiratie uit afgedankte kunstwerken, omdat ze al bewerkt zijn en veel authentieker. Gevonden bij kringloopwinkels of op straat bij de vuilnis of grof vuil.
Die oude canvasdoeken zijn meestal gehavend, beschadigd, gebarsten, geruïneerd, aangetast, gescheurd en haast onzichtbaar vergeelde olieverf-schilderijen geworden waarop soms nog een afgebrokkelde afbeelding zichtbaar is.
Voor mij uiterst bruikbaar, want ik wil ze recreëren, ze een podium en een ander en nieuw leven geven. Bovendien is het ook nog een duurzame serie kunstwerken geworden.

Die nieuwe serie noem ik ‘Memories of tomorrow’.

De titel zegt iets over de herinneringen aan mijn jeugd . Uiterst positieve herinneringen die ik in de toekomst heb geparkeerd omdat ik niet weet wanneer die moeizame en moeilijke Covid-19 periode eindigt. Het heeft geresulteerd in een groot aantal kunstwerken dat vol zit met stippen, lijnen, krassen en tekens. De voorkeur voor al die tekens is terug te voeren naar mijn jeugd waar ik op de Antillen opgroeide en in de grotten van Hato veel ondefinieerbare dus abstracte indianentekens vond en daar zeer van onder de indruk was. Die tekens kunnen een begin zijn en een einde, een stip op de horizon of een verandering van landschap, ze kunnen het begin van een zin zijn of het einde, ze kunnen leven en dood symboliseren. Zo wordt abstractie de realiteit.”

Atolty biografie

Atolty is het pseudoniem van Rupert van Woerkom. Hij woont en werkt in Amsterdam, maar komt oorspronkelijk uit Curacao waar hij zijn hele jeugd doorbracht. Dat eiland speelt een belangrijke rol in al zijn werk. De tekens en krassen en abstracte afbeeldingen vormen een door hem zelf ontwikkelde taal in verf en zijn veelal geïnspireerd door zee, rotsen en ook grottekeningen van de Cariben, de indianen die de oorspronkelijke bewoners waren van het eiland. Omdat op Curacao geen universiteiten zijn ging hij in Nederland studeren. Na die studie werkte hij in de reclame als copywriter en schreef hij ontelbare scripts voor TV (onder meer Sesamstraat) en radio en de succesvolle rockmusical Kinderen Bestaan Niet. Als bladenmaker werkte hij voor Telegraaf Tijdschriften Groep als hoofdredacteur en creatief directeur. In 2001 kreeg hij voor al zijn werk de Mercur d’Or uitgereikt, de Oscar voor bladenmakers. Sindsdien heeft hij zich gevestigd als kunstenaar onder de naam Atolty. Een pseudoniem omdat hij op geen enkele wijze geassocieerd wilde worden met zijn tijdschriftenverleden. Die naam Atolty is een acronym en staat voor Across The Oceans Love To You, het pseudoniem waarmee zijn vader de liefdesbrieven ondertekende op zijn vele buitenlandse reizen. Atolty nam de afgelopen jaren deel aan diverse groepstentoonstellingen en zijn werk hangt op dit moment in Zutphen (solo) en in Amsterdam. Het werk van Atolty bevindt zich in binnen- en buitenland in diverse privé-collecties. De tentoonstelling in Parc Broekhuizen is zijn vierde grote solo-tentoonstelling.

Paulien Huizinga fotograaf.

Exposeert van 26 augustus tot 12 november 2021

Paulien Huizinga (Deventer, 1971) begon haar carrière als televisie presentatrice maar vond uiteindelijk haar ware passie in de fotografie. Wat begon als een hobby mondde al snel uit in een ontdekkingsreis die voor haar niet meer te stoppen was. Na een vooropleiding op de Fotoacademie had de fotografie haar zó gegrepen dat ze zeker wist dat ze op de goede weg zat. Oefenen, oefenen, oefenen, onderuit gaan, opstaan, weer proberen, vallen en weer verder gaan.

Want ze had een droom!

Inmiddels heeft ze haar eigen studio in Blaricum en exposeert zij haar werk wereldwijd. Van Parijs, Milaan tot LA.
Het werk van Paulien kenmerkt zich door vooral de sterke vrouw in al haar kwetsbaarheden te tonen. Sensualiteit, sexualiteit, vormen en rondingen, je kunt het allemaal in haar werk terug vinden maar bovenal heeft ze de behoefte de aanschouwer deelgenoot te maken in haar zoektocht naar de Aphrodite in iedere vrouw. De godin van de liefde, schoonheid en sensualiteit maar nimmer een slachtoffer van wie zij is of wie haar pad kruist.

Rien Bekkers

Exposeert van 1 september t/m 31 juli 2021

U bent van harte welkom van 12:00 – 18:00 uur op afspraak

Op Parc Broekhuizen vind je zowel buiten als binnen in alle gebouwen historische en moderne kunstschatten. Dit vormde de inspiratie om daar een programma met hele diverse kunstexposities aan toe te voegen. Vanaf begin 2020 worden er elke 6-8 weken speciaal geselecteerde collecties van kunstenaars tentoongesteld in het programma ‘Art at the Parc’.

Met veel trots zullen we vanaf 1 september 2020 tot 17 mei 2021 zullen unieke kostuumobjecten van Rien Bekkers te zien zijn:

“Vanuit mijn achtergrond als kostuumontwerper voor theater en opera maak ik kostuumobjecten. Zonder een bewegende acteur of zanger krijgt een kostuum de kenmerken van een monumentaal beeld. Het wordt een object. Vanuit een fantasie, interesse in het materiaal en liefde voor het vakmanschap krijgt het een vorm, een sfeer en een silhouet waarvan ik hoop dat ze verwondering en intriges opwekken. Ze komen geleidelijk tot stand door te modelleren en te experimenteren. Verschillende artistieke tradities uit mijn eigen land en andere culturen zijn de inspiratiebron. Het ontwerp gaat van een relatieve eenvoud in lijnen en kleurschakeringen tot zeet uitbundig. Er is altijd iets aan gebeeldhouwd en een beetje absurdisme stimuleert altijd mijn verbeeldingskracht zoekend naar tijdloosheid.”

Biografie Rien Bekkers

Opleiding
1967-1972 / Tekenacademie, Tilburg
1972-1976 / Fashion Design, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
1976-1980 / Assistent-kostuumontwerper RO-Theater, Rotterdam
1979-1989 / Docent modeontwerp, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
1999- / Docent Costume Design, Academie voor Beeldende Kunst / Toneelschool Maastricht

Sinds 1980 onafhankelijk kostuumontwerper voor grote en kleine gesubsidieerde groepen in Nederland, België en Duitsland met vooraanstaande Nederlandse regisseurs.

Kostuums ontworpen voor meer dan 180 theater-, ballet- en operavoorstellingen voor:
Toneelgroep Amsterdam, Amsterdam
Het Nationaal Theater, Den Haag
De Nationale Reisopera, Enschede
Het Muziektheater Transparant, Antwerpen
Dansgezelschap Krisztina de Chatel
Schiller Theater, Berlijn
Koninklijk Vlaams Theater, Brussel
Koninklijk Nederlands schouwburg ,Antwerpen
Deutsches Theater, Berlijn
De film Erik of The Small Insect Book
De Nederlandse Opera, Amsterdam
Staatstheater Hannover, Hannover
Staatsoper Mannheim, Mannheim

Tentoonstellingen:
2005 Rijksmuseum Twenthe, Enschede, Nederland
2006 ABP Heerlen, Nederland
2006 Theaterinstituut Nederland, Amsterdam, Nederland
2007 Eervolle scenograaf op PQ 07, Praag
2009 Lock Museum Seoul, Korea
2013 State Theatrical Museum A.A.Bakhrushin, Moskou, Rusland
2015 Amsterdam Museum, Amsterdam, Nederland
2016 Museum de Bevelanden, Goes, Nederland
2016 West Friesch Museum, Hoorn, Nederland
2017 Museum de Bevelanden, Goes, Nederland
2018 TonyRaka galerij Ubud, The Epic kostuumontwerp, een project van Alex Vermeulen, Bali, Indonesië
2019 Erasmushuis, The Epic kostuumontwerp, project van Alex Vermeulen, Jakarta, Indonesië
Galerie 238 Amsterdam 2019

Léon van der Linden

De expositie “Wildlife Art at the Parc” van Léon Van der Linden wordt in verband met COVID-19 uitgesteld en zal nu van 1 augustus t/m. 1 oktober te bezichtigen zijn in het Koetshuis.

Geboren: Utrecht, 1953

Opleiding: autodidact

Léon start zijn carrière als professionele “wildlife artist”  in 1990. Nadat hij zich aanvankelijk bezig hield met het schilderen van de Europese en Noord-Amerikaanse natuur-,en dieren, verschuift zijn interesse gaandeweg naar diersoorten die, voor de meeste van ons, minder voor de hand liggend zijn. Zo begint hij in 2006 met het weergeven van de in Azië en Afrika levende neushoornvogels.

Al gauw raakt Léon in de ban van een ander fenomeen in de dierenwereld; paradijsvogels. De paradijsvogels uit het voormalige Nieuw Guinea, één van de laatste nagenoeg onontdekte delen van deze aarde, zullen de rest van zijn artistieke loopbaan het hoofdbestanddeel vormen van hetgeen hij vastlegt op doek.

Zijn schilderstijl is realistisch. Na in de beginjaren veel werk gemaakt te hebben in gouache, werkt hij tegenwoordig voornamelijk met acrylverf en olieverf, Zijn werk is het best te omschrijven als een zoektocht naar een vorm van realisme in combinatie met artistieke vrijheid en wetenschappelijke kennis.

Léon: “Voordat ik met een schilderij begin, is het beeld in mijn hoofd al klaar. Jarenlang loop ik met bepaalde ideeën rond, maar doe daar op dat moment niets mee. Het plaatje is dan nog niet helemaal af. Een schilderij is als goede wijn. Je moet het laten rijpen”.

Exposities: toonaangevende musea en galerieën in binnen- en buitenland exposeren zijn werk. Zoals het Amerikaanse Leigh Yawkey Woodson Art Musem, vooral bekend door het prestigieuze “Birds in Art” evenement, waar Léon zijn werk al zeven keer exposeerde.

Léon Van der Linden heeft diverse awards gewonnen, waaronder:

  • “Award of Excellence”: Society of Animals Artists, U.S.A.
  • Award for “Best Artist of the Year 2015 of Asia”in Singapore

Alexandra Radius en Han Ebbelaar 

Exposeerde van 1 juli t/m 1 september 2020

Ebbelaar danste de meeste jaren van zijn carrière met Alexandra Radius, zijn echtgenote. Als duo werden zij wereldberoemd en in 1989 kregen zij gezamenlijk de VSCD Oeuvreprijs. Na zijn danscarrière werd Ebbelaar adjunct-directeur van Het Nationale Ballet. Daarna is Han Ebbelaar begonnen met zijn andere passie schilderen. Van 1 juli tot 1 september was zijn werk te bezichtigen in het Koetshuis op Parc Broekhuizen.

The Art Within Laura Meddens

 Van 5 februari tot en met 31 maart 2020 was het Koetshuis van Parc Broekhuizen het decor voor de expositie BEZIELING van beeldend kunstenares Laura Meddens.

Als je vanaf een afstand naar de semi-abstracte schilderijen van Laura Meddens kijkt, en langzaam dichterbij komt, lijkt het alsof je in een andere dimensie stapt van kleuren, vormen en schaduwen. Soms denk je gezichten te zien, een andere keer dieren of planeten. Niets maakt haar gelukkiger dan van mensen te horen dat ze, wanneer ze haar schilderijen aandachtig bekijken, visuele ontdekkingen doen die heel persoonlijk zijn, en soms worden gedeeld met anderen.
Maar er is één ding waar iedereen zich over verbaast: dat de kunstenaar blind is.

Voor Laura Meddens is dat wat op het doek komt een momentopname van bijzondere beelden die ze waarneemt met de ogen van haar hart en haar ziel. Daarbij wordt ze gevoed door de energie van de natuur en van mensen uit haar omgeving.Bezieling – dat is het Nederlandse woord dat ze hier graag voor gebruikt. Bezieling – dat is tevens de naam van haar komende tentoonstelling, van 5 februari tot 31 maart 2020 op een historische plaats, het koetshuis van Parc Broekhuizen in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. Het al in 1408 aangelegde landgoed Parc Broekhuizen is voor Laura een bijzondere plek. Als jong meisje heeft ze veel geschaatst op het ijs van de pittoreske slootjes rondom het Kasteel, dat in 1967 een rijksmonument is geworden.Gedurende de tentoonstelling heeft u de mogelijkheid Laura te ontmoeten, en haar schilderijen te bekijken.

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste gebruikerservaring heeft.
T.+31 343-745858 Boek nu